Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tuti koktélok

2009.06.20

 

Tuti koktélok

 

3 nagyon fontos alapvető szabálya van a koktélkészítésnek:

 

  • Minőségi alapanyagokat használj
  • Tartsd be az arányokat!
  • Légy kreatív!

 

Az első pont: ha nem használsz minőségi alapanyagokat, akkor a koktél minősége is ezzel együtt romlik.

 

A második pont: ha az arányokat nem tartod be, akkor egy egészen más ízvilágot kaphatsz, ami nem biztos, hogy mindenkinek a tetszését elnyeri.

 

A harmadik pont: ezt csak kiemelni lehet. LÉGY KREATÍV ! ! ! 

 

Miután megtanultad a standard koktélokat, és azokat már viszonylag nagy biztonsággal készíted, kísérletezhetsz egyedi megoldásokkal.

Jó szórakozást . . .

 

 

Grapefruit sörbet

Hozzávalók:

0,5 liter forró víz

8 dl grapefruit lé

2 teáskanál zselatin

2 evőkanál hideg víz

4 dl méz

1 egész citrom leve

csíkokra vágott, cukrozott narancshéj


Elkészítése:

Lágyítsuk meg a zselatint hideg vízben. Adjuk hozzá a forró vizet és a mézet. Addig keverjük, míg egyenletesen fel nem oldódik, majd hűtsük le és adjuk hozzá a gyümölcsleveket. Hűtse be, majd három rész összetört jégre egy rész sörbetet öntve tálaljuk. Az adagokat kandírozott cseresznyével, vagy csíkokra vágott, cukrozott narancshéjjal díszíthetjük.

 

Arab mézes joghurt

Hozzávalók:

4 pohár (8 dl) joghurt

2 db közepes narancs friss leve

1 db citrom friss leve

1 dl méz

3 db tojássárgája

1 db közepes, hámozott narancs


Elkészítése:

Keverjük a frissen kifacsart narancs és citromlevet a keverőtálba öntött joghurthoz, habverővel, vagy kézi habverő géppel verjük fel. Adjuk hozzá a mézet és a tojássárgáját, és ismét verjük fel. Osszuk hatfelé, fületlen, mázatlan cseréptálkákba, vagy füstszínű üvegtálkákba. Hámozzunk meg egy narancsot, vágjuk fel a gerezdekre merőlegesen hat karikára, majd ezekkel díszítsük a jégbehűtött mézes joghurtot.

 

Virgin Colada

Hozzávalók:

2 cl kókuszszirup

2 cl tejszín

2 dl ananászlé

jégkockák, tört jég

 

Elkészítése:

 Az összetevőket pár jégkockával shakerben összerázzuk. Tulipán vagy kókuszdiót formázó pohárba tört jeget teszünk, majd a jól összekevert itallal, szűrön keresztűl teletöltjük a poharat. Ananászszeletre tűzött  koktélcseresznyével díszitjük, és vastag, fekete szívószállal kínáljuk.

 

Vérnarancs koktél

Hozzávalók:

16 cl vérnarancslé

1 cl citromlé

1/4 citrom

 

Elkészítés:

A hozzávalókat egy koktélos pohárban két-három jégkockával elkeverjük, majd beletesszük a citromot.

 

Virgin Melon Colada

Hozzávalók:

1 cl sárgadinnyeszirup

1,5 dl ananászlé

3 cl tejszín

jégkockák, tört jég

 

Elkészítése:

 Az összetevőket pár jégkockával shakerben összerázzuk. Tulipán vagy kókuszdiót formázó pohárba tört jeget teszünk, majd a jól összekevert itallal, szűrön keresztűl teletöltjük a poharat. Ananászszeletre tűzött  koktélcseresznyével díszitjük, és vastag, fekete szívószállal kínáljuk. 

 

Meggy-tej shake

Hozzávalók:

40 g aprított, friss meggyhús

100 g vaníliafagylalt (2 adagolókanálnyi)

1 dash citromoldat

1/8 liter tej

 

Elkészítése:

A turmixba először a receptben előírt gyümölcsöt vagy szörpöt tesszük, azután a fagylaltot és végül a tejet. A turmixolást addig folytatjuk, míg sűrű, egységes állományú anyagot kapunk. Legmegfelelőbben nyeles kelyhekben vagy poharakban tálalhatók. Ízük javítására néhány csepp (dash) likőrt adjunk hozzájuk.
Díszítés 10 g tejszínhabbal, és aprított meggykockákkal.

 

Virgin Strawberry Colada

 

Hozzávalók:

4 cl friss eperpüré (vagy eperlé)

2 cl kókuszszirup

2 cl citromlé

12 cl ananászlé

jégkockák, tört jég

 

Elkészítése:

 Az összetevőket pár jégkockával shakerben összerázzuk. Tulipán vagy kókuszdiót formázó pohárba tört jeget teszünk, majd a jól összekevert itallal, szűrön keresztűl teletöltjük a poharat. Ananászszeletre tűzött  koktélcseresznyével díszitjük, és vastag, fekete szívószállal kínáljuk.