Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szerelem első látásra

2009.07.12

Szerelem első látásra

 

Bárhol megtörténhet veled. Áruházban, parkolóban, liftben, téren, diszkóban, mozgólépcsőn. És persze bármikor. Reggel, délben, este... Két ember véletlenül találkozik. Egymásra mosolyognak, és kitör a szerelem!

Szerelem első látásra? Lehetséges-e az érzelmek ilyen villámgyors rajtja?
Felmérések bizonyítják: az emberek többsége hisz a hirtelen jött szerelemben. A nők háromötöde, a férfiak négyötöde tartja elképzelhetőnek, hogy az igazi, a nagy szerelem bármelyik pillanatban szembe jöhet vele az utcán. Érdekes, a nők alig tíz másodperc alatt bemérik a férfit, a teremtés koronáinak kétszer annyi idő kell szívük-eszük elvesztéséhez.

Miért lehetséges?

Az ember vágyódik a szerelemre. Aki boldog kapcsolatban él, nem keres, nem figyel annyira. Aki viszont elégedetlen a magánéletével, minden pillanatban kész szerelembe esni. Jeleket bocsát ki, de keresi is a hasonló jelzéseket. Ha akarja, ha nem. Vágyik egy pillantásra, egyetlen mosolyra. Ezernyi apróságra, amiket csak az érthet meg, aki maga is hasonló cipőben jár. A két ember aztán úgy illik egymáshoz, mint a kulcs a zárhoz.

Mi történik?

A sor végtelenül hosszú, fontos a másik hangja, külseje, illata, mosolya... Az első pillantások hatására az agy gyors munkába kezd: tetszik az illető? Nem tetszik? Majd következik egy sietős összehasonlítás. Megfelel-e az illető az elképzeléseimnek. Ha az agy igennel válaszol, a felelet fölér egy fejbe kólintással. Igen, ez bizony szerelem. Első látásra!

És a testben?

A nagy felismerés hatására a vérnyomás azonnal magasba szökik, a szív kalapálni kezd. Az ok: adrenalin kerül a vérbe. A szerelmest különös érzés keríti hatalmába. Úgy véli, a felhőkig tudna ugrani örömében. Erre is van tudományos magyarázat: az agy több amphetamin hormont bocsát ki ilyenkor. Ez a vegyület teszi boldoggá az embert.

Miért éppen ő?

Mindenkiben ott dereng az ideális partner képe, gyermekkora óta magával cipeli. Az idő, a megannyi élmény folyamatosan változtat ezen a képen. Csak kitörölni nem képes soha. Amikor a megpillantott férfi vagy nő és az ideális partner képe megegyezik, nincs többé menekvés. Ámor nyila célba talál.

Bolondság?

Az ember társas lény, ösztönösen fél a magánytól. Egy (jó) kapcsolat pedig biztonságot nyújt. Elvileg bárki szerelmes lehet. Még a félénk, mérlegelő, józannak mondott ember is, bár nehezebben. Az ok: ő mindig és mindenben a dolgok értelmét keresi. Fél egy érzelmi körhintától. A szerelmet bolondságnak tartja. Valójában a csalódástól retteg. Nem bízik sem önmagában, sem másokban. Az ilyen hozzáállás megvédi ugyan a nagy érzelmektől, de sivárabb is lesz az élete.

Veszélyes?

Akinek eszét vette a nagy érzés, rózsaszínű szemüvegen keresztül látja a partnerét is. Kizárólag a jó tulajdonságait hajlandó észrevenni. Ezért fontos, hogy ebben az időszakban ne döntsön lényeges kérdésekben. Várjon inkább addig, amíg a lángolásból mély, nyugodt érzelem nem lesz, amelyet már bizalom és megértés jellemez.