Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A hajmosás 12 alapszabálya

2009.05.18

A hajmosás 12 alapszabálya

 

A hajápolás a mosással kezdődik. Ha néhány alapvető szabályt betartasz hajad nem csak erős és rugalmas lesz, hanem fénye is az száz százalékos egészségi állapotról árulkodik. Az egykori kisdobosok tizenkét pontja mintájára megalkottuk a mi 12 hajápolási tippünket.

Óvatosan a samponnal!

A kevesebb néha több! Mindenképpen a hajtípusodnak megfelelő samponfajtát használj, amelyből diónyi mennyiség bőven elegendő az egyszeri mosáshoz. Miután ezt a mennyiséget a hajadra kennéd, tenyeredben hígítsd kissé vízzel. A samponozást egy mosás alkalmával csak egyszer végezd, nem szabad két-három kört csinálni belőle!

 

Alaposan dörzsöld át!

Miután a sampon a fent részletezett módon hajadra kerül, először az esetleges hajlakk, vagy egyéb styling-anyagokat kell óvatos dörzsöléssel eltávolítani belőle. A víz langyos legyen, ne használd túl meleg vizet! Az erős dörzsölés, a haj megtörése tilos!

 

Használj speciális sampont – ha szükséges!

A normál típusú, egészséges haj számára a kímélő, nem túl erős sampon ajánlott. Vékonyabb szálú esetében használj speciális, dúsító hatású sampont, amely jobb tartást kölcsönöz hajadnak.

 

Alaposan öblítsd le!

A visszamaradt sampon károsítja a hajat és fejbőrt egyaránt, ezért nagyon fontos, hogy a mosás végén alaposan, bő vízzel kimosd. A szakértők matematikai képletet is adnak hozzá: az öblítés ötször annyi ideig tartson, mint a samponos mosás.

 

Kíméletes szárítás

A frissen mosott haj nedves állapotában különösen érzékeny, így nagy körültekintést igényel: az öblítés után csavard óvatosan egy kissé felmelegített törölközőbe és enyhén masszírozd át.

 

Vizesen soha

A még vizes hajnak semmi esetre se ess neki kefével, az ugyanis erős és látványos korpásodáshoz vezethet! Egyedül a ritka fogú fésűt használhatod, az is csak óvatosan.

 

Érett hajra is

Velünk együtt hajszálaink is öregednek, így vékonyabbá és törékenyebbé válhatnak. Számos gyártó ajánl speciális termékeket érett hajra is. Ezekben kifejezetten olyan anyagok találhatók – például az akácfa kivonata vagy a kollagén -, amelyek a hajkorona erősítését és rugalmassá tételét segítik.

 

Természetes csillogás

A haj fényéről ecetes öblítéssel is gondoskodhatsz. Önts fél csésze ecetet fél liter vízbe, majd az oldattal öblítsd át a hajad.

 

Zsíros haj kezelése

Ha zsírosodásra hajlamos hajad, nyugodtan mosd meg minden nap kifejezetten zsíros hajra való gyógynövényeket tartalmazó samponnal. A napi „kezelés” lassan megfékezi a zsírosodást, amely nyom nélkül el is tűnhet. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy a mosáshoz csak kevés sampont használj, és természetesen jól öblítsd le. Ha ezekre odafigyelsz, a mindennapos „áztatás” nem terheli meg hajad.

 

Masszírozd fejbőrödet!

A rendszeres masszázs erősíti a fejbőr vérellátását, és ez által a hajat is dúsabbá és erősebbé teszi. Mindkét kezed ujjbegyeivel masszírozd át a teljes fejbőrödet úgy, hogy egyszerre csak kis területen mozgasd ujjaidat. Kezdd halántékodnál, majd fokozatosan haladj a homlokod, fejtetőd és a tarkód felé.

 

Ne feledkezz meg az előszárításról!

Szánj elegendő időt a hajmosásra, hogy ne három perc alatt kelljen megoldani. Így a szárítás előtt törölközőbe csavarva hagyj 10-15 percet hajadnak az előszáradásra. A hajszárító akármilyen kíméletesen is használod, túlságosan is szárítja a hajat, ezért szabd a szárítást olyan rövidre, amilyenre csak lehet.

 

De ha mégis…

Ha hajad minden odafigyelés ellenére is fénytelenné, töredezetté válna, ne sajnáld tőle a kozmetikumokat, amelyekből majdnem minden gyártó többféle garnitúrát is ajánl. Szükség esetén kérd ki szakember, hozzáértő fodrász véleményét is.