Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hitek és tévhitek a fogyókúráról

2009.05.21

Hitek és tévhitek a fogyókúráról

 

A táplálkozással és különösen a fogyókúrázással kapcsolatosan számos hit és tévhit él a köztudatban. Ezúttal a leggyakrabban előforduló kérdésekre kaphatunk választ.

 

"A fiatalabb könnyebben tud lefogyni?"

Igaz. Ha minél tovább várunk a fogyással, akkor a zsírszövetek annál inkább beépülnek a szervezetünkbe. A test hozzászokik a súlyfelesleghez, és egyre nehezebb tőle megszabadulni.

 

"A nők szervezetében több a zsír, mint a férfiakéban?"

Igaz. A női szervezetben a zsírszövet aránya 18-25 százalék, míg a férfiak esetében ez az arány 10-15 százalék. Ennek egyik oka például, hogy a szervezet tartalékol a terhesség időszakára.

 

"Ha kihagyunk egy étkezést, könyebben fogyunk?"

Hamis. Ha nem eszünk, akkor nem emésztünk, és kihagyunk egy kalória-felhasználó műveletet. A következő étkezésnél pedig minden önuralom ellenére - ez tapasztalat! - többet fogunk enni, ami viszont hizlal.

 

"Ha nem akarjuk az eltüntetett kilókat visszahízni, akkor lassan kell fogyni?"

Igaz. A gyors fogyást általában gyors hízás követ. Legcélszerűbb hetente egy-két kilótól megszabadulni.

 

"A lassú evés is fogyaszt?"

Igaz. Ha sokáig eszünk, alaposabban megrágunk minden falatot, kevesebbet kívánunk, s fogyni fogunk.

 

"Reggelire bármit ehetünk?"

Hamis. Aki vigyázni akar az alakjára, az reggelire sem "tömheti" magát bármivel. Figyeljünk oda a mennyiségre, de főleg a kalóriaértékekre. A tápláló reggeli álljon gyümölcsből, sovány tejtermékekből, müzliből, kevés sajtból, sovány felvágottból.

 

"Egy fogyókúra nem tarthat tovább három hétnél?"

Hamis. Egy jó fogyókúra minimum egy hónapig tart, mert ennyi idő alatt tanulhat meg kiegyensúlyozottan táplálkozni.

 

"Aki depresszióra hajlamos, felejtse el a fogyókúrát?"

Igaz. Azokon a bizonyos depressziós napokon feltétlenül. Vagy legalábbis ne akkor kezdje el. De bármilyen is a lelkiállapota, az intenzív fogyókúrát mindig beszélje meg a háziorvosával.

 

"A dohányzás segít a fogyásban?"

Igaz/ Hamis. Mert lehet valaki egyszerre kövér és dohányos is. A nikotin káros hatásai ismertek, és sokaknak elveszik az étvágyát, valamint a méreg meggyorsítja az anyagcserét is. Ez a magyarázata például annak, hogy a dohányzásról való leszokás után sokan rohamosan elkezdenek hízni.

 

"Aki fogyókúrázik, az nem ehet húst?"

Hamis. A szervezetnek szüksége van az állati eredetű fehérjékre. Egyen grillezett húsokat, de ne krumplival, hanem salátákkal. A szervezet ugyanis egy időben nem tudja megemészteni a fehérjét és a keményítőt. Utóbbit ilyenkor elraktározza, s abból lesznek a zsírpárnák.

 

"A fogyasztókrémek elősegítik a fogyást?"

Igaz. Ha ezekkel bemasszírozzuk a bőrt, akkor hatással vannak a zsírszövetekre. Hat-nyolc héten át naponta használjuk.