Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Öltözködési stílusok

2009.06.03

Öltözködési stílusok

Sportos, elegáns, trendy, extravagáns, rocker vagy emós? Ez itt a kérdés. Minden korszaknak megvolt a maga öltözködési stílusa/divatja. Jelenleg igen sok és változatos stílus között válogathatunk. Általánosságban beszélhetünk sportos/kényelmes, elegáns/üzleti, trendy/divatos, extravagáns/egyedi és még sok más stílusról.

 

Sportos/kényelmes:

Ezek a kifejezések magukért beszélnek. Otthon viseljük őket általában, vagy sportoláshoz. Általában szabadidőruha, top, baseball sapka, rövidnadrág vagy mackónadrág, és sportcipő viselését jelenti. Személyiségtípustól függetlenül szokták viselni. Aki kifejezetten sportos stílusú, az fittyet hány az előírt üzleti megjelenésre is.

 

Elegáns/üzleti/alkalmi:

Ez a ruházat az üzletemberek, vezetők és elit réteg jellemző ruházata. Általában öltöny és kosztüm, ehhez passzoló cipő vagy szandál, ing, nyakkendő, blúz és kabátka, valamint kis táska vagy aktatáska dukál. Továbbá különleges események során szintén öltöny vagy estélyi viselése jellemző.

 

Trendy/divatos:

Ebbe a stílusba tartoznak azok, akik naprakészek a legújabb márkás kínálatokban és új modellekben. Tipikus márkafogyasztókra jellemző. Ide tartoznak a diszkós és barbies, valamint plázás öltözetek. Általában fiatalokra jellemző, akik igyekeznek beilleszkedni, keresik még a helyüket, esetenként birkaszelleműek, vagyis mennek a tömeg után.

 

Extravagáns/egyedi:

Egyedülállóan kirívó, figyelemfelkeltő, feltűnő öltözködési stílus jellemzi. Nem lehet behatárolni. Ide tartoznak a hippi stílusú ruházatok is, amelyek szokatlan színek párosításával, vagy harmonikus színű, de egymástól elütő ruhadarabok viselését jelenti. Mára kiveszőben van a csengettyűk, virágok díszítése, de még néhol felfedezhetőek ezek a motívumok. Ezek a stílusok igazi egyéniségekre jellemzőek.

 

Rocker/metal/gótikus:

Ide tartoznak a rock zenét kedvelő, általában feketében járkáló emberek. A rockerekre jellemző a motoros bőrdzseki, motoros bőrnadrág, biztosítótű és kendő, valamint szimatszatyor, surranó. A metálosokra is jellemző a surranó és a szimatszatyor, de általában hosszabb bőrkabátot viselnek (térdig vagy bokáig érőt). A gótikus a rock és metal egyik irányzata. Egyik fő öltözködési jellemzője a csipkés anyagokból készült ruhák viselése. Ők a depressziós romantikusok, feketében járnak ők is.

 

És a legújabb divathullám, amely nemrég jelent meg: az emós irányzat.

Ebben a lényeg, hogy az élet szar. Az embernek a mindennapi őrületben a mély érzések, a világ keserűségében való elmerülés, a melankólia, a versírás maradnak társául. Aki emo, az leginkább a többi emóra dühös, mert ők csak divatból csinálják. Testre tapadó pólót, kitűzőket, halálfejmintás kendőt vagy táskát, feltupírozott, szembe fésült hajat, női farmert és szájpiercinget hordanak. Olyannyira fontosak az érzelmek, hogy azokat adott esetben saját nemükön vezetik le. A lényeg ugyanis az érzékenység, amit nem korlátozhatnak olyasmik, mint az elsődleges nemi jegyek. Érzékenyek, passzívan lázadnak, nem esznek állatot és általában szomorúak. Tinikre jellemző.